Mađarska: niži PDV na internet

Mađarska vlada planira da od januara smanji stopu poreza na dodatu vrednost PDV na internet uslugu, uprkos zahtevu nadležnog evropskog komesara da odloži taj potez, prenosi mađarska štampa pozivajući se na vladine izvore.

Pretplata na internet prema evropskoj direktivi o PDV nije među proizvodima i uslugama koje mogu da imaju preferencijalne stope.

Evropska komisija inače razmatra izmene propisa o PDV na digitalne usluge i uvođenje fleksibilnijih pravila sa ciljem stvaranja zajedničkog digitalnog tržišta.

Ni u Srbiji se za usluge interneta ne plaća PDV po posebnoj stopi od 10%, već po opštoj od 20%.

Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carine Pjer Moskovici tražio je od mađarske vlade da odloži smanjenje PDV na internet u pismu ministru ekonomije Mihalju Vargi, rekao je na konferenciji za štampu u julu državni sekretar Bence Tužon (Tuzson).

Moskovici je, kako prenose mađarski mediji, u pismu naveo da podržava nameru mađarske vlade da ubrza digitalizaciju ali da se važećim propisima Evropske unije Budimpešti ne dozvoljava da smanji PDV na pretplatu na internet.

Kako je dodao, Evropska komisija namerava da izmeni direktivu i uvede mnogo fleksibilnija pravila sa ciljem stvaranja zajedničkog digitalnog tržišta ali će se te izmene desiti kasnije nego što je očekivano i zato Mađarska treba da sačeka sa smanjenjem stope PDV na uslugu interneta.

Navodno je Moskovici tražio od Mađarske da odloži novu meru jer EU nastavlja da preispituje ulogu nižih stopa PDV i kako bi se one mogle primenjivati.

Kazna za ignorisanje zahteva EU moglo da bude pokretanje procedure protiv Mađarske zbog kršenja propisa EU a sve bi moglo da se završi pred Evropskim sudom pravde.

Izvor: Euractiv

Leave a Comment