,

Korišćenje mobilnog interneta prevazilazi upotrebu interneta na desktopu

Oktobra 2016. došao je jedan izuzetno značajan trenutak. Upotreba interneta na mobilnim uređajima (mobilni telefoni i tableti) širom sveta je po prvi put premašila upotrebu interneta na desktop uređajima.

Ovih dana definitivno izgleda da se korisnici više fokusiraju na mobilne uređaje kako bi obavili zadatke i potrebne poslove. Dobar primer ovoga je da je Google nedavno počeo da nudi dodeljene rezultate pretrage putem mobilnog interneta.

Bazirano na analizama, mobilni i tablet uređaji sa 51,3% učestvuju u svetskoj upotrebi interneta tokom oktobra. ovo je naspram 48,7 procenata onih koji internet koriste na desktop sistemima. Prema navodima StatCounter stručnjaka, ovakva statistika je dobra opomena malim preduzećima, samostalnim privrednicima i profesionalcima da osiguraju da njihovi sajtovi budu optimizovani za mobilne uređaje.

Mobilna kompatibilnost je sve važnije, ne samo zbog rastuće statistike, već zato što Google rangira sajtove na osnovu njihove prilagođenosti mobilnim uređajima.

Međutim, nasuprot ovom globalnom trendu rasta internet saobraćaja sa mobilnih uređaja, u pojedinim delovima sveta personalni kompjuteri još uvek drže primat. U Velikoj Britaniji, na primer, njihov udeo u surfovanju internetom je 55,6 odsto, u Sjedinjenim Američkim Državama 58 odsto, a u Australiji 55,1 odsto, naveo je „Gardijan”.

Kada je reč o samom sajtu ovog uglednog britanskog dnevnika, situacija je obrnuta. U proseku 40 odsto posetilaca mu dnevno pristupi sa tradicionalnih računara, dok taj broj padne ispod 30 odsto vikendom.

Rast pretrage sa mobilnih uređaja u skladu je sa rastom prodaje telefona i tableta i konstantnim padom prodaje personalnih računara. Takav trend posebno je izražen u zemljama u razvoju gde pametni telefoni za mnoge korisnike predstavljaju jedini način pristupa internetu.

Izvor: Ubergizmo

Leave a Comment