,

Kako urediti kancelariju – saveti i trikovi

Izgledu poslovnog prostora u prošlosti se nije posvećivalo mnogo pažnje.

Sve kancelarije i sale za sastanke bile su uređene slično, a karakterisali su ih jednostavan dizajn, nedostatak ukrasa, biljaka i neutralni, dosadni bež tonovi.

Međutim, danas je dizajn i ambijent poslovnog prostora prepoznat kao jedan od veoma bitnih faktora za motivaciju i produktivnost zaposlenih, te velike kompanije godinama ulažu u inovacije i oplemenjivanje poslovnih prostora njihovih zaposlenih.

Ukoliko vas zanima šta je potrebno kako bi i vaša kancelarija zasijala, pročitajte savete koji slede!

#1 Počnite od zidova

Imajući u vidu da većina zaposlenih provede trećinu svog života u kancelariji, ta prostorija bi trebalo da bude autentična, prijatna i uređena sa ukusom, tako da vam boravak u njoj bude užitak, a ne kazna.

Vašu kancelariju ćete automatski učini toplijom ako popunite gole zidove policama sa svojim omiljenim knjigama ili biljkama. Izbor kancelarijskih polica je ogroman, te u zavisnosti od veličine prostora možete odabrati ugaone police, kockaste, sa skrivenim ili vidljivim nosačima i mnoge druge.

Ukoliko se odlučite za policu metalne konstrukcije, najlakše ćete je pričvrstiti  pomoću kvalitetne magnetne bušilice, dok će vam za jednostavniju drvenu policu poslužiti i kompaktna akumulatorska bušilica.

Izbor boja za kancelariju

Od izbora boje u koju ćete okrečiti kancelariju zavisi mnogo toga.

  • Bela boja – ukoliko želite da vam poslovni prostor deluje čisto, osvetljeno i prostrano najbolje je okrečiti ga u belo, ali onda ne zaboravite da dodate nameštaj, biljke, slike i druge detalje u boji, kako prostor ne bi izgledao previše sterilno;
  • Topli tonovi – ove boje stimulišu rad i pojačavaju energiju i želju za akcijom. Najpopularnije tople boje su žuta, narandžasta i crvena. Za žutu je dokazano da podstiče kreativnost, te je idealna za kancelarije u kojima je potrebno brainstorm-ovati, timski raditi i pronalaziti kreativna rešenja.

Narandžasta boja zidova pospešuje zbližavanje, a crvena jača samopouzudanje. Naravno, ukoliko se odlučite za nju, dovoljno je okrečiti samo delove zidova u crveno, jer je u suprotnom prenapadna;

  • Hladni tonovi – one imaju veoma opuštajući efekat i pozitivno utiču na smirenost. Plava snižava krvni pritisak, te jako utiče na osećaj mira i stabilnosti, a ukoliko želite prirodniju varijatnu, koja predstavlja balans i harmoniju, treba se odlučiti za zelenu.

#2 Izbor odgovarajućeg osvetljenja je veoma bitan

Posle određenog vremena provedenog na poslu, energija može dosta da opadne. Kako bi to u što manjoj meri uticalo na pospanost vas i vaših zaposlenih, idealno je da osvetljenje bude što više nalik prirodnom kako bi se održala budnost osoblja.

Ne treba biti previše jako kako vam ne bi smetalo, ali ni preslabo da bi bilo funkcionalno i u mračnim zimskim mesecima, kada sunce zalazi već u 16h.

Idealno bi bilo imati što više prirodnog svetla, međutim, toga na nekim mestima može da manjka u zavisnosti od položaja i rasporeda prozora u objektu. Stoga, najbolje rešenje bi bilo da osvetljenje bude što približnije prirodnom, da bi se održala takva atmosfera. Led rasveta je najbolji izbor za većinu kancelarijskih prostora.

#3 Udobni i funkcionalni nameštaj za veću produktivnost

Izbor funkcionalnog i praktičnog nameštaja je veoma važan jer u kancelariji provodite mnogo vremena, te ona mora biti u potpunosti prilagođena vama, a ne obrnuto.

Nemojte štedeti pri kupovini kancelarijskih stolica, u pitanju je investicija koja će vam ukoliko odaberete kvalitetnu, trajati godinama. Kancelarijski poslovi su zbog svakodnevnog višečasovnog sedenja sami po sebi štetni po zdravlje, pa zašto onda ne biste barem pomogli sebi izborom anatomske stolice koja će ublažiti posledice nepravilnog sedenja. Najbolje bi bilo da je stolica podesiva za osobe različite građe.

#4 Detalji koji prave razliku

Ukoliko želite da prostor učinite lepšim, kreativnijim i prijatnim za rad, morate obratiti pažnju na detalje koji će prostoriju dovesti na sasvim novi nivo. Privlačan dizajn poslovnog prostora motiviše zaposlene.

Jedan od najlepših ukrasa svake prostorije su svakako biljke. Što više biljaka, to će prostorija delovati toplije i prirodnije.

Pored toga, slike na zidovima, knjige na policama, i razni sertifikati i priznanja mogu sasvim lepo učiniti kacelarijski prostor zanimljivijim i upotpuniti ga. Možete dodati i detalje u bojama vaše firme, kako bi prostor delovao još profesionalnije.

#5 Ne zaboravite na prostor za pauzu

Svetske kompanije poput Google-a potpuno su izmenile koncepte radnog mesta i poslovnog prostora, jer su uvidele značaj komfora zaposlenih i koliko je važno njihovo zbližavanje van radnog vremena, te su danas sobe za zabavu i pauzu normalna pojava u većini firmi.

Prostorije za zabavu zanimljivo su dizajnirane i u sebi mogu sadržati različite gedžete, aparate ili igre pomoću kojih se zaposleni relaksiraju i socijalizuju kada su na pauzi od posla. Ukoliko postoji određeni budžet, članovi kolektiva mogu izglasati šta bi sve želeli da imaju u prostoriji za zabavu.

Najčešće se zaposleni odlučuju za lazy bag-ove, stoni fudbal, fliper, pikado ili recimo aparat za kokice, a u sklopu sobe za pauzu prečišćivači vazduha, aparati za vodu i različite vrste kafe su takođe poželjni.

Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv i da će vam saveti za uređenje kancelarije biti od koristi!

Leave a Comment