,

Kako odrediti ciljnu grupu za brend/klijenta?

Vaša ponuda mora biti relevantna za vaše ciljno tržište. To znači da vaše ciljno tržište mora biti jasno definisano.

U svetu digitalnog marketinga postoji jedna uobičajena izreka, koja kaže ovako „Ako pokušate prodati svima, onda ćete kraj prodati nikome“. Čak ni vazduh nema jednu ciljnu grupu. Što više novca imaš, to je bolji kraj u kome živiš. Što je bolji kraj, vazduh je čistiji.

U današnjem modernom digitalnom svetu neprestano nas bombarduju ogromne količine informacija.

U stvari, korisnici na WordPressu proizvode oko 82,6 miliona novih postova mesečno. Ako niste izašli napolje i razgovarali sa određenim skupom ljudi, postoji velika verovatnoća da će se vaša poruka utopiti u moru nefokusirane buke.

Dobre vesti?

Ciljanje određenog tržišta ne znači da morate isključiti ljude koji ne zadovoljavaju vaše posebne kriterijume.

Umesto toga ciljani marketing vam omogućava da svoju poruku usmerite na pravo tržište, i ljude koji najverovatnije kupuju od vas.

Pronalaženje definicije vaše ciljne publike pomoći će vam da stvorite ton glasa koji zaista govori vašem kupcu.

Uostalom, ako znate:

  • Sa kakvim ljudima razgovarate, znaćete kako sa njima razgovarati, gde ih pronaći i šta žele od vašeg brenda.
  • Kako ti ljudi razgovaraju, moći ćete da prilagodite svoje ključne reči i SEO strategije da se rangiraju za prave reči i izraze.
  • Ono što vaši kupci žele, moći ćete prilagoditi svoju vrednost tako da vaš brend odgovara relevantnim potrebama ili problemu.
  • Kako oni upoređuju i biraju proizvode, možete prilagoditi svoje marketinške kampanje, tako da se vaša ponuda čini najizrazitijom.

Na kraju neprekidno prati tržište. Nikad ne znaš da li će se stvari, ponekad i bukvalno preko noći, promeniti. Možda se pomoli nova populacija potencijalnih klijenata, ili nestane deo postojeće.

NewBalance.rs

1 thought on “Kako odrediti ciljnu grupu za brend/klijenta?”

Leave a Comment