,

Fotografski hack: Kako koristiti telefonski ekran za kreiranje očaravajućih portreta

Sa današnjom tehnologijom, lakše je nego ikad za fotografe da stvore slike koje ne samo što oduzimaju dah, već i „zapale“ naš osećaj čuđenja. Često, to je kroz manipulaciju fotografija u programima kao što je Photoshop. Ali fotograf Mathias Fast nedavno je predstavio fantastičan fotografski hack koji će slikama dati fantastičan, eteričan osećaj bez potrebe da znate neki program za obradu slika. On jednostavno koristi svoj ekran telefona kako bi dodao reflektivni element slici koji čini inače utemeljenu kompoziciju osećaja kao da slika pliva.

Za ovaj pametan trik za fotografisanje postoje brojne prednosti koje ne zahtevaju ništa više od pametnog telefona i DSLR fotoaparata. „Korišćenjem ekrana telefona kao reflektivne površine“, objašnjava Fast, „moguće je prikriti loše elemente, dodati intrigu i napraviti sliku koja je mnogo interesantnija“.

Možete lako napraviti ovu fotografiju. Počnite držanjem svog telefona horizontalno na dnu objektiva vašeg fotoaparata. U tom trenutku pogledajte kroz tražilo. Videćete deo vaše kompozicije koje se reflektuje na donju polovinu slike. Na osnovu onoga što vidite, malo podesite telefon, ali ipak držite blizu sočiva – da biste dobili odraz koji želite. Zatim, snimite sliku i završili ste.

Fast ima nekoliko saveta za izradu najbolje tehnike. Jedna je uklanjanje krupnog telefonskog kućišta; to će učiniti „stvaranjem jasnijeg refleksije“. Još jedan tip je primeniti gradijent u postprodukciji, koji će dodati ravnotežu u slici i čak izvući ton refleksije. (Često, refleksija će se pojaviti svetlija ili tamnija od ostatka slike.)

Fast predlaže da se u ovom hack-u koriste aritektonski elementi. Prozori i lukovi se dobro odražavaju. Iako rezultati zaista mogu da budu  veoma dramatični, to ne mora da bude uvek slučaj.

Izvor: mymodernmet.com

Leave a Comment