,

Kako je Facebook postao Hatebook?

Facebook je objavio oglas kojim traže direktora sektora za zaštitu ljudskih prava, u čijoj nadležnosti bi trebalo da bude pre svega briga o osnovnim ljudskim pravima na ovoj platformi, a koja su vrlo često ugrožena zloupotrebom ove društvene mreže.

Naime, pre nekoliko dana je opet stigla vest kojom je Facebook doslovno okarakterisan kao Hatebook. Radi se o zloupotrebi ove platforme za govor mržnje prema narodu Rohindža koji kao etnička manjina živi u Mjanmaru (Burma). Ovde već godinama doživljavaju raličite oblike zlostavljanja, a koja su rezultirala iseljavanjem ovog naroda u susedni Bangladeš, njih čak 700.000 od prošle godine, što su UN okarakterisale kao najbrže rastuću krizu izbeglištva u svetu, trenutno.

Kako je Facebook jedina platforma koja podržava burmanski jezik, ne čudi da je baš na toj društvenoj mreži došlo do zloupotrebe i korišćenja iste za govor mržnje, ali i za pozive na konkretne akcije protiv ovog naroda. Facebook je izgubio kontrolu nad postovima ovakvih sadržaja iz više razloga. Pre svega jer je 2014. ima samo jednog zaposlenog, naredne godine 4, danas je taj broj oko 60 zaposlenih u Facebook-u koji je govore burmanski jezik, ali i zbog činjenice da su u ovakvim postovima korišćene reči koje imaju dvosmislena značenja, pa vrlo često direktan prevod nije odavao na prvi pogled govor mržnje ili nešto još drastičnije. Sve to je rezultiralo jednom potpuno nezamislivom kampanjom protiv naroda, sa preko 1000 postova i naloga koji su više godina širili govore mržnje u svakodnevnim postovima na Facebook-u, dovodivši i do ubistava, u najgorem slučaju.

Od marta ove godine, uklonjeno je na hiljade naloga i postova, mada se situacija još uvek nije drastično popravila u ovoj zemlji gde od 50 miliona stanovnika, Facebook koristi njih 18 miliona. Ova nova vest o zapošljavanju osoba koje će pokrenuti sektor zaštite ljudskih prava na Facebook-u ipak uliva nadu.

Izvor: Facebook, BBC

Leave a Comment