,

Kako izabrati pravi CMS sistem?

U ranim danima weba, većina web stranica izgrađena je pomoću HTML datoteka – jedna datoteka za svaku stranicu na web mestu. Kako bi se promenio sadržaj unutar svake web stranice, svaku je datoteku trebalo urediti ručno. Kako su web stranice postajale sofisticiranije, takav je pristup postao problematičan.

Sada većina web sajtova koristi pomoćnu bazu podataka za držanje sadržaja, a tu dolazi vaš sistem za upravljanje sadržajem ili CMS.

CMS pruža sigurno upravljanje sadržajem baze podataka, istovremeno smanjujući rizik od brisanja bilo kog kritičnog koda koji obrađuje izgled i strukturu. Jedne od prednosti korišćenja CMS-a su: Brzo uređivanje, sigurna interakcija sa bazom podataka, pristupačno upravljanje sadržajem, manje računa za web dizajn, fleksibilnost, automatizacija.

Primarni CMS je onaj kojeg ste sami napravili za potrebe svojih poslovnih procesa. Usled razvoja interneta, pojava namenskog razvoja CMS-a je postala komplikovan proces i nastanak gotovih rešenja je bio izvestan. Ovaj model, praktično predstavlja najkvalitetnije rešenje i često rad na ovakvim platformama nazivamo in-house sistemima, na kojima rade razvojni timovi programera.

Odluka o CMS platformi slična je kupovini novog pametnog telefona. Pitate se kako?

Kada idite u kupovinu pametnog telefona, veliki broj dostupnih opcija će vam biti u ponudi. Isti je slučaj sa CMS-om. Broj platformi za izbor je neverovatan. Sa jedne strane postoje popularne i poznate platforme poput WordPressa, Jomla, Drupal. Sa druge strane postoji oko 1000-2000 otvorenog kod sistema za upravljanje web sadržajem koji možete izabrati. Svaki CMS ima svoj skup mogućnosti za ponuditi. Iz posebnog ugla posmatramo određivanje i upotrebu namenski kreiranog CMS sistema.

Evo nekoliko osnovnih stvari koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru CMS platforme:

Platforma mora biti postojana i praktična, trebala bi imati jednostavnu navigaciju, platforma treba biti fleksibilna, troškovi održavanja ne bi trebali biti vrlo visoki, platforma bi trebala imati pojednostavljen postupak autorstva.

Pored ovih osnovnih stvari, postoje tri vrlo važne stvari koje bi vaš CMS trebao imati.

CMS sa otvorenim API-jem omogućuje vam stvaranje web stranice i izradu aplikacija koje su odvojene od njihovih alata za upravljanje sadržajem i integrirane putem API-ja.

Izvan okvira dodaci koji omogućavaju lako prilagođavanje atributa vaše web stranice. Nezavisnost dizajna, napokon platforma koju treba biti dovoljno otvorena da dopušta promene dizajna i izgleda.

Dobar sistem za upravljanje sadržajem je platforma koja može ugraditi sve vaše poslovne potrebe i zahteve te umanjiti ograničenja u najvećoj mogućoj meri.

 

Leave a Comment