, ,

Građanski izveštaj / Analiza Programa Kontrole kvaliteta vazduha 2022/2023

Početkom aprila, organizacija iRevolucija i organizacija Nacionalna Ekološka Asocijacija, otpočeli su implementaciju projekta Dišite Pažljivo, podržanog od strane Beogradske Otvorene Škole, Mladih istraživača Srbije i Inženjera zaštite životne sredine. Tokom realizacije projektnih aktivnosti, ostvarenja je partnerska saradnja sa lokalnim online medijima u vidu informisanja građana u realnom vremenu o prisutnosti zagađujućih materija u vazduhu, kroz aplikaciju koju je Ekstremna Ekologija kreirala (xEco Vazduh) i prilagodila za potrebe grada Valjeva. Osim prikazivanja zagađujućih materija kroz ovu aplikaciju, Ekstremna Ekologija je kreirala dodatnu aplikaciju koja emituje vrednosti alergenih polena i sa partnerskim online portalima implementirala na veb stranice. Istovremeno, projektni tim DIšite Pažljivo, kreirao je online kampanju #DišitePažljivo u kojoj su učestvovale građanke i građani Valjeva i tom prilikom istakli svoj stav u vezi sa problemom aerozagađenja.

Za sve vreme trajanja projekta, iRevolucija je vršila monitoring javnih politika u vezi sa kvaitetom vazduha i uspostavila taj proces kao kontinuiranu aktivnost organizacije. Ovog puta pratili smo i analizirali Program kontrole kvaliteta vazduha 2022-2023.

Iako je Program kontrole kvalitete vazduha donet u zakonskom roku, nije napravio ikakav pomak dok je, pratkično još na snazi. Istovremeno, ne vidi se razlika između PKKV2020-2021 i 2022-2023, niti u izboru mernih mesta, niti izboru zagađujućih materija koje se mere. Ali, jedna novost za vreme pisanja završih strana izveštaja, monitoring kv. vazduha vratio se u Zavodu za javno zdravlje Valjevo, nakon dve godine.

Zapazili smo niz zakonskih propusta od strane GU do nadležnih Ministarstava i holding kompanija koje su pratile ovaj dokument, u odsustvu Plana kvaliteta vazduha. Analizirali smo javne pozive koji su otpočeti u 2021. godini ali do sada nisu završeni, ali i nove koji su vrlo zbunjujući po fizička i pravne subjekte.

Kreirali smo preporuke i predali ih na pisarnici GU Valjeva koje se tiču monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu.

Na kraju, ispratili smo građansku aktivaciju i aktivaciju svih nadležnih institucija. Na događaju Climathon Valjevo 2022, prezentovali smo javnosti Izveštaj uz još dva istraživačka rada naše organizacije u ovoj godini!

Kompletan Izveštaj sa Analizom Programa Kontrole kvaliteta vazduha možete preuzeti na linku OVDE.

2 thoughts on “Građanski izveštaj / Analiza Programa Kontrole kvaliteta vazduha 2022/2023”

Leave a Comment