,

Google uzvraća udarac

Google planira prvi put da naplati Play Store i druge Google aplikacije. Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je EK odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru Android operativnog sistema, te na taj način uništi konkurenciju. To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stavke, poput Play Store.

Osnova Android operativnog sistema ostaće besplatna i open-source, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom.

Proizvođači Android uređaja sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, i da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

Rečeno je da će novi aranžmani za licenciranje stupiti na snagu 29. oktobra i primenjivati na uređajima koji se isporučuju u Evropskom ekonomskom prostoru, kao i Norvešku, Island i Lihtenštajn pored EU.

Izvor: BBC News

Leave a Comment