,

Google kaže da je vaš Gmail siguran, ali ipak treba da budete pažljivi

Google želi da znate da niko ne čita vaše e-poruke na vašem Gmail-u bez vaše dozvole. Nakon izveštaja Wall Street Journal-a, koji je opisao kako programeri mogu čitati vašu e-poštu i da vaš Gmail nije siguran. Google je u utorak odgovorio na blogu, opisujući mere koje kompanija preduzima kako bi osigurala vašu privatnost u okviru usluge.

Post, potpisan od strane Suzanne Frei, direktorke za bezbednost, poverenje i privatnost u Google Cloud-u, priznaje da Google dozvoljava trećim licima da pristupe Gmail porukama, ali samo ako ste im dali dozvolu.

Praksa podele korisničkih podataka sa firmama trećih lica postala je poznata nakon što je otkriveno da Facebook omogućava brojnim aplikacijama  da sakupljaju ogromne količine korisničkih podataka za svoje potrebe.

Google je bio malo oprezniji od Facebook-a kada je u pitanju zaštita vaše privatnosti. Na primer, kompanija je zaustavila korišćenje sadržaja e-pošte korisnika u Gmail-u kako bi prilagodila oglase 2017. godine.

Međutim, ako niste pažljivi u dodeli dozvola u Gmail aplikacijama nezavisnih proizvođača. Vaši e-mailovi mogu i dalje teoretski pasti u pogrešne ruke. Da biste proverili kojim aplikacijama nezavisnih proizvođača dozvoljavate da pristupate Gmail-u, idite na myaccount.google.com i kliknite na „Aplikacije sa pristupom nalogu.“

U poruci, Frei takođe ističe da „niko u Google ne čita vaš Gmail“. Međutim, postoje izuzeci tog pravila. Prema podacima kompanije, ovo uključuje „veoma specifične slučajeve u kojima nas pitate i daju saglasnost, ili gde nam je potrebno u svrhu sigurnosti, kao što je istraživanje greške ili zloupotreba“.

Izvor: Mashable

Leave a Comment