,

Google Chat je novi projekat za razmenu poruka

Prestankom sa radom na aplikaciji za komunikaciju Allo Android, deo tima je krenuo sa radom na novom projektu pod nazivom Android Chat tj. samo Chat. Nakon nekoliko Google-ovih neuspešnih pokušaja sa aplikacijama za komunikaciju kao što su Google Talk, potom Hangouts, kasnije i Duo koji je razdvajao video od tekstualne komunikacije. Sada je kao što vidimo i Allo projekat ugašen, a umesto njega biće Chat. Ono što može biti dobro kod ovog novog projekta je to da ova Android aplikacija koristi tekstualnu razmenu poruka tj. RCS(Richer Media Standard).

Google želi da postigne isto što je i Apple učinio sa aplikacijom iMessages na iPhone-u. a Tačnije da bjedini aplikaciju za komunikaciju sa običnim SMS porukama na telefonu. Tako da korisnik ne mari da li poruku šalje sa aplikacije ili iz dela običnih poruka. Ova aplikacija će biti slična aplikacijama kao što su WhatsApp, Facebook Messenger ili Viber.

Prednosti Chat aplikacije

Chat aplikacija će zavisiti o uslugama operatora koje su donekle slične SMS uslugama. To je velika prednost jer korisniku ne treba privikavanje. Važno da se napomene da ako korisnik nije priključen na Internet njemu će poruka stići kao običan SMS. Veliku ulogu igraju i provajderi čiji je zadatak da omoguće na svojim mrežama da se koristi Chat aplikacija. Google trenutno pregovara sa privajderima da se ovo odobri, gde provajderi imaju odgovarajuću opremu za rad ove aplikacije.

Ono što se trenutno navodi kao jedina mana jeste da RCS nema enkripciju što može da predstavlja prepreku Google-u za dalje razvijanje ove aplikacije za Android.

Da li se ovo smatra odgovorom na Apple-ovu aplikaciju iMessage ili će se možda ova aplikacija naći i na njihovim telefonima, ostaje nam da vidimo korz dalji tok dešavanja.

Izvor: itvesti.info

1 thought on “Google Chat je novi projekat za razmenu poruka”

Leave a Comment