,

Google će pomoću veštačke inteligencije birati vesti za vas

Google je izjavio kako će koristiti AI tehnologije da bi poboljšao Google News. Novootvorena usluga prikupljanja vesti koristiće novi set AI tehnike za konstantan protok informacija. Koje će na vebu pratiti sav sadržaj, analizirati ga i organizovati u priče.

Ovaj pristup znači da će Google News razumeti ljude, mesta i stvari koje su uključene u priču koja se razvija i tako će povezati kako se te stvari odnose jedna na drugu.

Najveća tehnološka preduzeća u Silicon Valley’s-u su se borila da postanu vodeća platforma za digitalne vesti. Gde svi koriste AI tehnologiju da nabavljaju sadržaj, ali Google kaže da će novi Google News ići dalje od drugih kako bi iskoristili moć mašinskog učenja.

Zbog porasta lažnih vesti koje su se širile na platformama poput Facebook-a tokom izbora u SAD-u 2016. godine i generalno straha od uticaja društvenih medija na način na koji ljudi dobijaju vesti i informacije, Google AI će intenzivnije obrađivati informacije kako ne bi došlo to toga.

Google News kaže da će svoje sadržaj prikupljati iz „pouzdanih izvora vesti“. Iako nije baš jasno šta se podrazumeva pod tim kao pouzdani izvor. Veštačka inteligencija odnosno AI neće koristiti ljudske urednike, niti će se udružiti sa određenim novinarskim organizacijama, izjavila je portparolka Maggie Shiels za CNN. Google AI će biti odgovoran za razdvajanje sadržaja u vesti, mišljenja i analize. Shiels kaže da je ovo ključno za pomoć pri pronalaženju i organizovanju sadržaja, ali ne bi da govori o tome da li je Google AI imao uspeh na testiranju ili ne.

Naglasak će biti na autoritativnim izvorima, znači da Google može da izbegne sa News-om problem koji je imao sa YouTube-om. Gde su automatizovane preporuke imale tendenciju da preporučuju ljudima ekstremniji sadržaj.

Shiels je izjavila da će Google News ponuditi „nefiltrirani pogled“ koji pruža sva ažuriranja o priči. Ovo uključuje tvitove, videe, faks, analize i tok više vesti, kao i davanje korisnicima priče koje su njima interesantne.

Na posebnom blog postu Google CEO Sundar Pichai rekao je da će Google News korisnicima obezbediti vesti koje ih zanimaju.

Izvor: CNN

Leave a Comment