,

Firefox 61 donosi kodnu verziju veb programerima

CORBA, Java EE i JavaFKS podrška će biti uklonjena, ali nekoliko novih funkcija se razmatra, pored devet već potvrđenih novih mogućnosti. Sada je već dostupna verzija Firefox 61 Developer Edition koja obezbeđuje preglede kodova programera i unapređenje toka posla.

Razumevanjem alata kao što su Babel JavaScript kompajler i Webpack modul bundler, Firefox 61 omogućava programerima da pregledaju i interakciju sa originalnim kodom u debugger-u kao da kod nikada nije bio uvezan. Mozilla, takođe, razvija izvornu podršku za ispitivanje komponenti i opsega u React-u i drugim okvirima.

Alati mogu biti uređeni tako da odgovaraju konkretnom potezu programera. Na primer, tabovi koji se ne uklapaju u trenutni prozor mogu se pomeriti i lako pristupiti u meni prelivanja. Mreža panela dodaje padajuće menije za merenje mreže, kao i uvoz i izvoz HTTP arhive (HAR) datoteka. Programer, takođe, implementira multilier kompajler za VebAssembli bitecode format, za AARch64 procesorsku arhitekturu koja se koristi u pametnim telefonima i tabletima.

Ostale funkcije u ovoj verziji 61 uključuju:

  • Pretraživanje važnih veb sajtova koji se mogu dodati u pretraživač pomoću Page Action> dodaje u Add Search Engine. Sajtovi moraju opisati API-ove za pretragu putem metapodataka OpenSearch. Format OpenSearch omogućava veb-sajtu da opiše pretraživač, tako da ga može koristiti browser ili druga aplikacija klijenta.
  • Tamna tema u razvojnom okruženju za programere, moguće zatamnjava više delova pretraživača, uključujući i novu kartičnu stranicu.
  • CSS stilesheets sada su razdvojeni u više niti, što može poboljšati manju upotrebu vremena za stilove na sajtu, posebno kada se na jednoj stranici nalaze više stilova.
  • Na MacOS-u, dodaci u pretraživaču sada se pokreću kao zaseban proces, prilagođen ponašanju Windows-a. Ovo će omogućiti pretraživaču da ostane isti čak i ako je uključen dodatak.
  • Nova alatka Accessibiliti Inspector otkriva logičku strukturu stranice koja se može pojaviti na čitaču ekrana ili pomoćnom softveru.

Ovu verziju možete preuzeti sa njihove oficijalne veb strane: Firefox Developer Edition

Izvor: ITWorld

Leave a Comment