,

Fejsbuk preselio 1,5 MILIJARDU korisnika van dosega novog zakona

Kako saznajemo Fejsbuk je prebacio više od 1,5 milijardu korisnika van dosega novog evropskog zakona o privatnosti. Iako je Mark Zakerberg obećao da će primeniti ovaj zakon na globalnom nivou.

Fejsbuk je svoju odgovornost za sve korisnike van SAD-a, Kanade i EU sa svog međunarodnog sedišta u Irskoj prebacio u Kaliforniji. Što dovodi do toga da će sada ti korisnici biti na stranici koje se uređuju američkim, a ne irskim tj. evropskim zakonom.

Ovo bi trebalo da se desi malo pre početka važenja GDPRa. Fejsbuk bi mogao da bude i odgovoran i za novčane kazne. 4% od celokupnog globalnog saobraćaja koji u dolarima iznosi 1,6 milirajdi ukoliko dođe do prekršaja pravila o zaštiti podataka.

Fejsbuk je za Rojters rekao da „svuda primenjuje iste mere zaštite privatnosti. Bez obzira na to da li je reč o sporazumima sa Facebook Incom ili Facebook Irskom“. Kompanija je još navela da je nova promena izvršena samo zbog toga „jer zakon EU-a zahteva specifičan jezik“ u pravilima o privatnosti, koji američki zakon nema, piše Tportal.

Kompanija još navodi da promena uslova nema veze sa izbegavanjem poreza. To znači da će korisnici iz Irske o kojima se govori i dalje postojati u Irskoj i o njima će se voditi evidencija za porezne svrhe. Fejsbuk će nastaviti s uknjiženjem svojih prihoda putem irske kancelarije. Međutim, o zaštiti podataka brinuće se sedište u Klaiforniji.

Osim Fejsbuka i druge američke multinacionalne kompanije preduzimaju slične korake. Linkdin će isto premestiti svoje korisnike koji nisu u zemljama koje su članice EU u svoju američku podružnicu. Taj čin premeštanja korisnika su planirali 8. maja.

„Jednostavno smo pojednostavili ugovore kako bismo se pobrinuli za to da svi članovi razumeju entitet kompanije Linkdin koji je odgovoran za njihove lične podatke“, izjavili su za Rojters.

Izvor: B92

Leave a Comment