,

Facebook stvara svoju kriptovalutu?

Nakon što je isplivala informacija da je Facebook u procesu kreiranja novog Blockchain tima, sada najnovije vesti tvrde da internet gigant takođe istražuje mogućost kreiranja sopstvene kriptovalute.

Facebook ima preko dve milijarde korisnika, pokretanje kriptovalute omogućilo bi korisnicima da vrše plaćanje korišćenjem virtualne valute poput Bitcoin-a.

Blockchain tim

Dejvid Markus, izvršni direktor Facebook Messenger-a, izjavio je da formira manji tim koji će istražiti na koji način Facebook može da iskoristi pun potencijal Blockchain tehnologije, počevši od nule. Takođe je dodao da će tim istražiti različite načine primene Blockchain-a i da su to jedine informacije koje ima da podeli.

Prema IDC-u (International Data Corporation), globalna potrošnja na razvijanje Blockchain rešenja ove godine očekuje se da će dostići 2 milijarde, što je duplo više nego u 2017. godini kada je ta cifra iznosila 945 miliona.

Recode je prvi preneo vest o kreiranju novog tima u okviru Facebook kompanije, koji će se baviti Blockchain tehnologijom i da Markus napuštva svoju poziciju kako bi vodio novi tim. Blockchain tim bio bi deo odseka za ’’nove platforme i infrastrukturu’’ koji vodi Majk Šropfer, glavni tehnološki referent.

Facebook noviteti

Na konferenciji F8, Mark Zukerberg predstavio je alat za online upoznavanje

Nakon samog skandala u kom se Facebook skoro našao, možmo videti mnoge vesti o novitetima koje Facebook planira. Na F8 konferenciji, Mark Zuckenberg najavio je da će Facebook uvesti i alat za online upoznavanje, kako bi ,,veze’’ postale značajnije. Ubrzo nakon ove velike vesti širi se vest o kriptovaluti. Sve ovo izgleda kao da Facebook želi da se što brže i efikasnije udalji od skandala i nastavi dalje.

Takvi potezi su logični, međutim možemo se zapitati samo da li će ovako ubrzan rast Facebook-a biti i njegov kraj. Nekada je Facebook bio jednostavan i koristan alat. Danas postaje sve komplikovaniji. Korisnička baza Instagrama raste, možda baš zbog toga što je daleko jednostavinij od Facebook-a. U ovom vremenu tehnologije gubimo strpljenje i sve više težimo za jednostavnošću. Da li će upravo ta potreba ljude udaljiti od Facebooka, ili će njegove inovacije još neko vreme držati našu pažnju. Na vama je da razmislite.

Izvor: The Munsif Daliy

Leave a Comment