,

Fabric – nova zanimljiva lična mreža

Fabric oživljava kao Facebook alternativa proistekla iz Y Combinator’s 2016 serije startup-ova sada kao aplikacija koja služi za čuvanje vaših uspomena poput dnevnika. Aplikacija je osvežila izgled i funkciju inspirisana gašenjem Facebook Moves koja služi za praćenje lokacije. Sada aplikacija nudi svoj alat za beleženje vaših aktivnosti, fotografija i uspomena koje delite sa prijateljima i porodicom. Za razliku od Facebook-a, vaši podaci u Fabric-u su po osnovi privatni i zaštićeni.

Startup se nada da će izgraditi nešto što će  korisnici biti voljni da plate kroz pretplate ili na neke druge načine.

Na ovu ideju došle su dve osobe koje su zadužene za pravljenje nekih od osnovnih funkcija Facebooka. Suosnivači Arun Vijayvergiya i Nikolay Valtchanov su radili nekoliko godina u Facebook-u gde je Arun Vijayvergiya u internom hackhaton-u napravio proizvod koji će kasnije postati Facebook vremenska linija. Takođe radio je na mnogim drugim Facebook opcijama dok je Nikolay Valtchanov razvio integraciju između Facebook-a i aplikacija za fitnes.

Nakon što su napustili Facebook, obojica su bili inspirisani da rade na Fabric-u zbog njihovog ličnog interesa za vođenjem dnevnika, što je postao njihov primarni fokus. Za razliku od drugih sličnih aplikacija koje nude prazan prostor za beleženje misli Fabric ovaj proces automatizuje tako što izvlači slike iz drugih društvenih mreža, mesta koje ste posetili, itd., i stavlja ih na mapu.

Za sad ova aplikacija dostupna je samo korisnicima Apple telefona, ali se nadamo da će ova zanimljiva aplikacija uskoro biti dostupna i korisnicima Android sistema.

Izvor: TechCrunch

Leave a Comment