,

End-to-end enkripciju za korisnike Messengera

Zahvaljujući end-to-end enkripciji razgovori korisnika Facebook Messengera u potpunosti će biti privatni. Facebook je pre tri meseca integrisao Signal Protocol koji razvija neprofitna organizacija Open Whisper Systems u aplikaciju WhatsApp, a sada je  to isto uradio i sa aplikacijom Facebook Messenger, a funkcija je nazvana „Secret Conversations“ (tajni razgovori).

Uključivanjem ove opcije poruke razmenjene s određenim kontaktima biće u potpunosti kriptovana i moći će da ih pročita samo ona osoba kojoj su namenjene, i to na samo jednom uređaju, kažu iz Facebooka.

End-to-end enkripcija neće biti, kao na primer kod WhatsAppa, uključena svima, već će trebati zasebno da se uključi. Razgovori za koje je uključena moći će potom da budu pročitani samo na onom uređaju na kojem je opcija uključena. Uvođenjem enkripcije korisnik će tako morati da se odrekne mogućnosti da istovremeno isti chat vidi i na računaru i na primer tabletu ili mobilnom telefonu. Takođe, uključivanje tajnih razgovora onemogućiće korišćenje GIF animacija i videa u tom chatu.

Tajni razgovori su trenutno dostupni samo malom broju korisnika koji je testiraju, ostalim korisnicima će biti dostupno do kraja leta.

Izvor: Facebook 

Leave a Comment