,

Dobri rezultati polaznika nakon seminara Civilizovanje

U Starit Centru Valjevo je završen seminar civilizovanje koji je okupljao 8 polaznika koji su dve nedelje učili teorijsko znanje iz istorije, psihologije i tehnologije. Reč je o seminaru koji je koristio računare i poteznu stratešku igru, Sid Meier’s Civilization V, kao nastavno učilo — dakle, seminar se oslanjao na učenje kroz igru. Licence su obezbeđene od tima podrške ove igrice.

Ovaj seminar je za jedan od ciljeva imao unapređenje sposobnosti logičkog razmišljanja, ali pored njega i poboljšanje izvršnih funkcija polaznika, kao i spremnost na saradnju.

Kao numeričku potvrdu unapređenja logičkih i izvršnih sposobnosti polaznici, kao i kontrolna grupa su radili 2 testa (po jedan za svaku oblast), s tim što je na testu izvršnih funkcija mereno i vreme odgovaranja, pa iz toga možemo dobiti i podatak koliko su ispitanici brzi u svojim odgovorima. Napredak se meri razlikom postignutih rezultata na 2 testa, s tim što se od toga „odbija“ napredak kontrolne grupe (koji nisu prisustvovali seminaru), ali je primećeno da su i oni pri ponovljenom testu dali bolje rezultate.

Na testu logičkih sposobnosti napredak koji je eksperimentalna grupa ostvarila, u odnosu na kontrolnu grupu, u procentima iznosi 5,4%.

Što se tiče izvršnih funkcija, vreme odlučivanja eksperimentalne grupe, u odnosu na kontrolnu, poboljšano je za 5,7%, odnosno oni koji su pohađali seminar su za 5,7% u proseku brži pri odlučivanju od onih koji to nisu.

Najveći napredak eksperimentalne grupe, u odnosu na kontrolnu, jeste upravo u samim izvršnim funkcijama, gde je eksperimentalna grupa procentualno napravila za 21,5% manje grešaka od kontrolne grupe.

Na osnovu ovoga možemo utvrditi da je seminar izuzetno uspešan i da su polaznici istog napredovali po svim segmentima testiranja. Ipak ovi rezultati su validni sa izvesnom verovatnoćom (koje je veća od 50%), pošto je broj kako eksperimentalne tako i kontrolne mali.

Zahvaljujemo se Vuku Milutinoviću, Matiji Dodoviću, Vukašinu Zoriću, Nemanji Kidžin na inicijativi da sprovedu ovaj seminar.

Leave a Comment