, ,

Climathon Week (prijava)

Aerozagađenje u Valjevu dovodi do približno 250 prevremenih smrti godišnje. Najviše su ugroženi deca, mladi i osobe sa hroničnim bolestima. Valjevo je apostrofirano u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije kao jedna od sredina u kojoj je zdravlje građana veoma ugroženo zbog uticaja aerozagađenja.

Zbog ograničenog broja mesta na događaju prijavite putem linka OVDE

Tema ovogodišnjeg Climathon-a je ista kao i prethodnog – aerozagađenje. U prethodnoj godini smo mapirali organizacije, aktiviste, eksperte i predstavnike medija koji su bili u bliskoj vezi sa problemom aerozagađenja u Valjevu ili realizovali različite projekte u vezi sa kvalitetom vazduha. Predstavili smo jedno rešenje! Ovog puta organizujemo dve debate pod nazivom „Godinu dana kasnije“ sa prošlogodišnjim učesnicima i „Participativno rešenje za erozagađenje“ sa predstavnicima građana u cilju što većeg učešća u odlučivanju.

17:30 – Otvaranje: Ognjen Pantić, Beogradska Otvorena Škola

Učesnici panela „Godinu dana kasnije“ su:

  • Lazar GojkovićGradonačelnik
  • Marija Petrović MarkovićValjevska Posla;
  • Slavica MatićTelevizija Marš;
  • Andrija PetrovićDa Valjevo prodiše;
  • Đorđe PetkovićLokalni odgovor;

Moderator panela: Vladimir Radosavljević

18:30 – Prezentacija mladih na temu „Moje rešenje za aerozagađenje„, učenici: Anja Krunić, Vanja Mitrović i Aleksej Đorđević

18:45 – Kratkometražni film o aerozgađenju Gale Ratković

Učesnici panela „Participativno rešenje za aerozagađenje“ su:

  • Biljana Mladenović – Diplomirani fiziko-hemičar, Članica saveta za čist vazduh
  • Nikola KrstićTvrđava, Smederevo
  • Dejan LekićNacionalna Ekološka Asocijacija
  • Rada Tomić – Inženjer zaštite životne sredine, Članica saveta za čist vazduh

Moderator panela: Vladimir Pantić

Climathon je globalna inicijativa, tačnije, ideaton koji za cilj ima rešenje problema iz oblasti zaštute životne sredi, vezano za određeni grad. Climathon Valjevo je deo ovog globalnog pokreta i događaj će se održati u isto vreme na isti način kao i ostali događaji koji se organizuju širom sveta. Climathon Week je jedna od najmasovnijih kolektivnih klimatskih akcija u svetu, godišnje okuplja hiljade ljudi u preko 150 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima. Ove godine, Climathon Valjevo održava se u hibridnoj formi, a organizator za grad Valjevo je Udruženje iRevolucija. Događaj se održava 26. oktobra 2021. u hotelu Omni centra i zbog toga će broj mesta biti ograničen. Kompletan sadržaj će biti emitovan na Youtube i Facebook kanalima Udruženja iRevolucije.

Molimo vas da se zbog ograničenog broja mesta na događaju prijavite putem linka OVDE

Leave a Comment