,

3D skeniranje pomaže u očuvanju istorije

Rat, prirodne katastrofe i klimatske promene uništavaju neke od najcenjenijih kulturnih lokacija na svetu. Google pokušava da pomogne očuvanju ovih arheoloških čuda tako što omogućava korisnicima da pristupe 3D slikama ovih blaga na svom sajtu.

Međutim, postavlja se pitanje o motivima Google-a i o tome ko treba da poseduje digitalna autorska prava ovih slika. Neki kritičari ovo nazivaju „digitalnim kolonijalizmom“.

Kada su u pitanju arheološka blaga, gubici se povećavaju. ISIS je razneo delove drevnog grada Palmire u Siriji, a zemljotres je pogodio Bagan, drevni grad u Mjanmaru, koji je oštetio desetine hramova u 2016. godini. U prošlosti su svi arheolozi i istoričari imali za restauraciju i istraživanje: fotografije, crteže, ostatke i svoju intuiciju. Kada su u pitanju arheološka blaga, gubici se povećavaju.

Šarene slike jednog od hramova prikazuju budističku kosmologiju i ključne trenutke u Budinom životu. Hram je bio popularno mesto za turiste, ali od zemljotresa nije bio dostupan posetiocima. Sada se 3D skeniranje murala nalazi na veb lokaciji Google Arts & Culture.

Digitalne izložbe omogućavaju gledaocima da praktično vide hale hrama, pogledaju blizu slike i okrenu zgradu da pogledaju u komore. Kroz ovu virtuelnu turneju vas vodi istoričar Bettani Hughes.

Google Arts & Culture se malo razlikuje od ostatka Google-a. Njihov sajt još uvek prikuplja podatke o korisnicima. Google Arts & Culture radi kao neprofitna organizacija unutar kompanije. Oni rade sa muzejima i drugim neprofitnim organizacijama uključujući Frick kolekciju i Centar za jevrejsku istoriju, kako bi postavljali kvalitetne slike na internet.

Kritičari kažu da bi saradnja mogla biti pokušaj velike korporacije da se okrene u sjaj kulture. Ali Ethan Watrall, arheolog, profesor na državnom univerzitetu Michigan i član Društva za američku arheologiju, kaže da nije zadovoljan aranžmanom CiArk-a i Google-a.

„Google nije kulturna institucija, Google nije muzej“, kaže Ethan.

Međutim više je dobrih kritika nego loših, ovaj Google-ov sajt postoji i u vidu aplikacije, možete je preuzeti i videti 3D fotografije, a možete je jednostavno i koristiti da obilazite neke od najpoznatijih muzeja.

Izvor: npr.org

Leave a Comment