Naslovna Naslovna Sajber kriminal u porastu

Sajber kriminal u porastu

289
0

U Srbiji je, kao i u svetu, u porastu sajber kriminal i država za sada uspeva da se odupre tim napadima, ali u budućnosti je neophodno povećati nadležne kapacitete, rečeno je 10. septembra u republičkom parlamentu na skupu o sajber bezbednosti u zemlji. Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u 2015. je stiglo više od 1.200 novih predmeta, a očekuje se da ih do kraja godine bude 2.000. Sajber napadi dolaze i iz zemlje i iz inostranstva a u petini napada meta su organi vlasti.

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je da napadi dolaze iz zemlje i inostranstva i da su im organi u Srbiji svakodnevno izloženi, ali da im se uspešno odupiru.

Od ukupnog broja meta, 20,2% su mete koje se odnose na organe vlasti i ovakvi napadi se dešavaju i u našoj zemlji. Svakodnevno su naši organi izloženi ovakvoj vrsti napada, neki su slabiji, neki jakog intenziteta. Do sada, koliko mi je poznato, svi naši organi sa uspehom su uspevali da se odupru i zaštite sisteme„, rekao je Stamenković.

On je istakao da broj predmeta u tužilaštvu iz godine u godinu raste, naročito od 2012. godine, od kada se broj predmeta uvećava i do 35% godišnje.

Kako je naveo, u tužilaštvo je ove godine stiglo više od 1.200 novih predmeta, a do kraja godine očekuje se da ih bude i 2.000.

Sa tolikim prilivom ne možemo da se izborimo. Potrebno je značajno povećanje kapaciteta u policiji i tužilaštvu i sa velikim nestrpljenjem očekujemo usvajanje akcionog plana za poglavlje 24 u pregovorima sa EU, jer ćemo biti u stanju da unapredimo naše resurse i da spremniji dočekamo u narednim godinama skok izvršenja ovih krivičnih dela„, naveo je Stamenković.

Direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić rekao je da je Srbija jedan od lidera u borbi protiv visokotehnološkog kriminala na teritoriji Balkana i da je u toj oblasti učinila značajan pomak prethodnih godina.

On je međutim napomenuo da se Srbija sreće i sa nizom problema, među kojima je i to što još nema centralizovan sistem nadzora i primene nacionalnog standarda i što se još funkcioniše po sektorskom modelu.

Kako je rekao, „nije definisana ni kritična informaciona struktura oko projektovanja snaga zaštite, odnosno mi u Srbiji još ne znamo šta štitimo„.

Matić je napomenuo da problema može biti i tokom snabdevanja tehnološkom opremom jer ona već i u sebi može da sadrži špijunsku opremu.

On je napomenuo i da je neophodno da se definiše koncept privatno javnog partnerstva naročito kada je u pitanju zaštita sajber prostora, jer su veliki privredni sistemi ušli u fazu privatizacije, pa će doći i do ulaska stranih kompanija.

Javno slušanje u parlamentu je organizovao Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here