Đorđe Petrović: CMS / Kreiranje internet prodavnica

98
0

Đorđe Petrović, dipl. ing. Mašinstva, ima zvanje nastavnika veština za užu naučnu oblast Informatika i informacioni sistemi. Dolazi nam iz Valjeva sa Visoke poslovne škole strukovnih studija. Na konferenciji #IR17 nam je održao predavanje i radionicu na temu kako da kreiramo internet prodavnice, kao i kako se može piristupiti CMS-u tj. sistemu za dinamičko upravljanje sadržaja na sajtu.

Gledajući uopšteno, pokretanje internet prodavnice košta manje od otvaranja klasične prodavnice, a to nije zanemarljiva stavka. Naravno, moramo biti svesni da online shop zahteva konstantno ulaganje u marketing. Što nam govori da moramo biti posvećeni tom poslu. CMS je sistem za upravljanje sadržajem, deo softvera koji radi na veb serveru, uz pomoć koga se se može bez poznavanja programiranja i ostalih naprednih veština i znanja upravljati sadržajem.

Na početku je Đorđe objasnio kako to funkcioniše Frontend i Backend. Objasnio je i da je Frontend deo sajta koji je namenjen za prikaz korisniku u smislu dizajna, interaktivnosti, animacije, efekata, tranzicija, galerija, menija i slično. Dok je Backend „srce“ cele aplikacije ili sajta i sva logika, provere, obrade podataka i rad sa podacima pripadaju tu. Ovaj način poslova je obično za ljude koji ne vole rad sa dizajnom, grafikom i stilizovanjem i više su orijentisani ka kodu, optimizaciji istog i razvoju novih funkcionalnosti sajta.

Učesnici su praktično mogli da vide kako funkcioniše izrada sajta tj. kako to izgleda kada oni sami vrše promene na sajtu, ali i kako to izgleda korisnicima koji taj sajt posećuju. Kako je izgleda radionica možete pogledati u gore navedenom videu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here